Zdjecie glówne

Katarzyna Hushta

Urodziła się w Słonimiu na Grodzieńszczyźnie (Białoruś). Naukę gry na fortepianie rozpoczęła w wieku 8 lat pod kierunkiem Natalii Polishchuk w rodzinnym mieście. Następnie przyjechała do Polski, aby kontynuować naukę pod kierunkiem Zofii Antes w jednej z najstarszych szkół muzycznych w Polsce - w ZPSM im. F. Chopina II st. w Warszawie. W 2005 roku została nagrodzona na konkursie pianistycznym im. Haliny Czerny-Stefańskiej w Płocku. W latach 2012 - 2013 odbyła studia pianistyczne w Paryżu, w Pôle Supérieur D’enseignement Artistique pod kierunkiem Oliviera Gardona oraz Marie-France Giret. W 2014 roku z wyróżnieniem ukończyła Uniwersytet Muzyczny im. Fryderyka Chopina w Warszawie w klasie fortepianu prof. Alicji Palety-Bugaj. Swoje umiejętności pianistyczne doskonaliła współpracując z takimi pianistami jak: Joanna Ławrynowicz, Krystyna Makowska-Ławrynowicz, Konrad Skolarski, Paweł Skrzypek, Alexey Sokolov, Czesław Stańczyk, Gottlieb Wallisch.

Występowała na wielu scenach w kraju i zagranicą, grając koncerty w ramach międzynarodowych festiwali, m.in. na Białorusi, Litwie, w Niemczech, Austrii, Francji, Rosji. Wielokrotnie koncertowała w Warszawie: w Studio Koncertowym Polskiego Radia im. W. Lutosławskiego, Sali Wielkiej Zamku Królewskiego, Sali Balowej Pałacu na Wodzie oraz w Sali Koncertowej Uniwersytetu Muzycznego im. Fryderyka Chopina. Pianistka specjalizuje się w wykonywaniu muzyki Fryderyka Chopina, wielokrotnie dawała recitale chopinowskie w miejscach związanych z kompozytorem - w Sali koncertowej Polskiego Wydawnictwa Muzycznego, Galerii Porczyńskich, Łazienkach Królewskich oraz Sali koncertowej Towarzystwa im. F. Chopina w Warszawie. W kręgu zainteresowań Katarzyny Hushty mieści się także muzyka J.S.Bacha, L. van Beethovena, A.Skriabina oraz S.Rachmaninova. W roku 2016 pianistka nagrała swoją pierwszą solową płytę z muzyką Fryderyka Chopina " Chopin. Piano works." Obecnie prowadzi klasę fortepianu w Zespole Państwowych Szkół Muzycznych im. F. Chopina II st. w Warszawie.